BOUJLOUD

4 oktober 2024

tot en met

27 december 2024
Sexyland World
Boujloud is een Islamitisch/inheems ritueel dat voortkomt uit een eeuwenoude legende en volgt op het offeren van een schaap tijdens Eid al-Kebir. Dit fabuleuze wezen, half mens en half beest, is de belichaming van goddelijke straf en paradeert als een gemaskerde, non-binaire diva door de straten van Zuid-Marokko. Vandaag de dag wordt Boujloud in Agadir omgetoverd tot een ultiem spektakel van zelfexpressie. Jongeren dragen verbluffende outfits, traditionele juwelen, en dagen de heteronormatieve norm uit, en brengen nieuwe, ongekende rolpatronen en identiteiten in de spotlight. Het ritueel biedt een podium aan gemarginaliseerde gemeenschappen, waar kostuums zowel anonimiteit bieden als acceptatie. De tentoonstelling Boujloud borduurt voort op de thema’s van deze optocht. Binnen deze tentoonstelling nodigen wij kunstenaars uit die zich zowel tot de SWANA-identiteit en/of de queer community verhouden. Hoe kan kunst ervoor zorgen dat veronderstelde botsende identiteiten op een vloeiende manier toch samen kunnen komen?

Boujloud is een Islamitische/inheemse ritueel dat voortkomt uit een eeuwenoude legende en volgt op het offeren van een schaap tijdens Eid al-Kebir. Dit fabuleuze wezen, half mens en half beest, is de belichaming van goddelijke straf en paradeert als een gemaskerde, non-binaire diva door de straten van Zuid-Marokko. Boujloud kreunt, zingt en negeert moeiteloos alle regels.

Vandaag de dag wordt Boujloud in Agadir omgetoverd tot een ultiem spektakel van zelfexpressie. Jongeren creëren oogverblindende outfits, dragen traditionele juwelen, en hebben hun face painted for the gods. They’re serving “DRAG”! Deze visuele kunstvorm daagt de heteronormatieve norm uit en brengt nieuwe, ongekende rolpatronen en identiteiten in de spotlight. Dit ritueel biedt een podium en viert gemeenschappen die elders moeilijk hun plek kunnen vinden. Vanuit het dragen van kostuum krijgen zij anonimiteit als een podium om acceptatie te vinden waar dat normaal niet mogelijk is.

BOUJLOUD = ABOU+DJILD  => ABOU = MEESTER | DJILD = HUID

Wie is vandaag de meester van de huid? Wie switcht beter tussen identiteiten en heeft de beste drip? The queens of multi-layered fabulosity – JE RAADT HET AL, DE QUEERS!!!!

De tentoonstelling Boujloud borduurt verder op de thema’s van deze optocht. Deze thema’s worden onderzocht vanuit het sprankelende perspectief van hedendaagse kunstenaars zoals Sarjon, Imad Zoukanni, DJ Cheb Runner, Hussein Shikha, en anderen. Deze kunstenaars verhouden zich zowel tot de S.W.A.N.A.-identiteit en/of de queer community. Hoe kan kunst ervoor zorgen dat veronderstelde botsende identiteiten op een fluïde manier toch samen kunnen komen?