Castlemania: Burn Them All – Jordan Roger

13 april 2024

tot en met

23 juni 2024
Sexyland World
Jordan Roger is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat voor duidelijk zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

De Burn Them All-serie bestaat uit kastelen van prinsen en prinsessen in keramiek. Als een bouwset worden ongeveer honderd elementen gemodelleerd, samengesteld, geglazuurd en geassembleerd. De vorm van het kasteel en de zachte kleuren doen denken aan het Disney-universum, waar de kunstenaar sterk kritisch tegenover staat. Sinds zijn studie onderzoekt hij de kracht van genderstereotypen in tekenfilms en films. De oorsprong van de serie is een reactie op de invoering van de ‘Don’t say gay’-wet door de staat Florida. Deze wet verbiedt het onderwijzen van onderwerpen met betrekking tot seksuele geaardheid op de basisschool. Het idee is om het kasteel in brand te steken: de plaats van macht. We moeten dichtbij komen en het oppervlak van het kasteel met onze ogen bezoeken om discreet berichten tegen te komen: yolo, men are trash, ça fait réfléchir, I was an angel. Het brandende kasteel symboliseert de dood van een onderdrukkende orde, het einde van illusies en het teruggrijpen van het narratief. De met de hand gemaakte sculptuur herinnert ons aan de leugens in sprookjes, waar individuen alleen gelukkig getrouwd kunnen zijn als ze zich conformeren aan heteropatriarchale normen. Anderen worden onzichtbaar gemaakt, gemarginaliseerd, uitgesloten… dus moeten we met onze eigen handen nieuwe rijken bouwen, andere verhalen en samenlevingen bedenken die resoluut inclusiever en vrolijker zijn.

Deze tentoonstelling is onderdeel van Castlemania, in samenwerking met Galerie Fleur & Wouter. Castlemania bestaat uit 3 tentoonstellingen: 1 groepsshow in The South Castle (Galerie Fleur & Wouter) en 2 soloshows in The North Castle (No Limits! Art Castle).