Castlemania: Burn Them All – Jordan Roger

13 april 2024

tot en met

23 juni 2024
Sexyland World
Jordan Roger is een kunstenaar afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede die hij richt tot alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat duidelijk voor zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

De Burn Them All-serie bestaat uit sprookjeskastelen van keramiek. Als een bouwset worden ongeveer honderd elementen gemodelleerd, geglazuurd en geassembleerd. De vormen van de kastelen en de zachte kleuren doen denken aan het Disney-universum, waar de kunstenaar erg kritisch tegenover staat. Sinds zijn studie onderzoekt hij de rol van genderstereotypen in tekenfilms en films. Zijn sculpturen herinneren ons aan de leugens die verteld worden in sprookjes, waar individuen alleen gelukkig getrouwd kunnen zijn als ze zich conformeren aan heteropatriarchale normen. Anderen worden onzichtbaar gemaakt, gemarginaliseerd en uitgesloten.

Burn Them All is een reactie op de invoering van de Don’t say gay-wet in de staat Florida. Deze wet verbiedt het onderwijzen van onderwerpen met betrekking tot seksuele geaardheid op de basisschool.

Het kasteel staat voor macht die in brand moet worden gestoken. Het brandende kasteel symboliseert de dood van de onderdrukkende orde, het einde van illusies en het terugpakken van het narratief. We moeten met onze eigen handen nieuwe kastelen bouwen en andere verhalen en samenlevingen bedenken die resoluut inclusiever en vrolijker zijn.

Castlemania is een gezamenlijk project van Galerie Fleur & Wouter en No Limits! Art Castle. Eén tentoonstelling op twee locaties, gemaakt in samenwerking met co-curator Simon Marsiglia.
Naar de tentoonstelling bij Galerie Fleur & Wouter:
https://www.galeriefleurenwouter.com/exhibitions/2024/3/18/castlemania