One Piece: Fabric Heroes

17 februari 2023

tot en met

2 april 2023
Sexyland World
Van 17 februari tot 2 april 2023 presenteerde No Limits! Art Castle One Piece: Fabric Heroes, een intercontinentale reis van creatieve zelfexpressie op stof, door Yasmine Van Haesebroucke van kunstwerkplaats De Zandberg in Kortrijk (BE) en Aàdesokan, werkzaam in Nederland, in samenwerking met de in Lagos (NG) werkachtige en woonzame kunstenaars Al-Aàdesokan en Musa Ganiyy.

Alle reizen moeten ergens beginnen, zelfs als je een kunstheld bent zoals de bovengenoemde vier. En als je wordt aangedreven door de puurste vorm van brandstof, namelijk door uiterste noodzaak, maakt het eigenlijk niet uit of alle reizigers op dezelfde plek beginnen. Hun vastberadenheid zal er ongetwijfeld toe leiden dat ze elkaar onderweg ergens kruisen om vervolgens samen om te vormen in een steeds sterker wordende kracht, klaar om de kunstwereld stormenderhand te veroveren.

 

Voor Yasmine van Haesebroucke en Aàdesokan kruisten hun wegen elkaar voor het eerst toen Aàdesokan, gelinkt door No Limits! Art Castle, een residentie deed in de werkplaats van Yasmine in Kortrijk. In De Zandberg, waar een fenomenale groep neurodivergente kunstenaars atelier houdt, bouwden zij een band op en begonnen aan hun eerste gezamenlijke tentoonstelling in 2022. Yasmine’s werk, dat wordt bepaald door haar onvoorstelbare enthousiasme en liefde voor de hele Koreaanse pop scène die ze vervolgens vertaalt naar uiterst nauwkeurige tekeningen, inspireerde Aàdesokan meteen. Bij hem bestaat zeker tachtig procent van zijn werk uit onderzoek. Hij ondervraagt ​​de geest, wat weer resulteert in uitgebalanceerde composities van kunst, fotografie en literatuur die al deze gedachten en vragen verankeren. Het ritme van De Zandberg, en het werk van Yasmine bleek de perfecte omgeving en studiemateriaal.

 

Maar tegelijkertijd confronteerde het Aàdesokan met de realiteit van zijn broer en (Outsiderwear) kunstenaar Al-Aàdesokan in wie hij veel van dezelfde unieke artistieke kwaliteiten zag als Yasmine. Beide kunstenaars delen een sterke artistieke band met de Zuidoost-Aziatische beeldtaal en cultuur. Waar Yasmine K-Pop verkent, is Al-Aàdesokan een echte mangaliefhebber en tekenaar. Daarnaast zijn beide kunstenaars uiterst intuïtief en laten ze hun behoefte om te creëren hun dagelijkse uitkomst bepalen. Toch is er voor Al-Aàdesokan, die Cerebrale Parese heeft, een totaal gebrek aan kansen. Lagos biedt nog geen structurele kunstwerkplaats voor neurodivergente kunstenaars zoals De Zandberg, wat betekent dat Al-Aàdesokans toegang tot een professionele kunstpraktijk nauwelijks bestond.

 

Maar zoals eerder vermeld, als je een kunstsuperheld bent, zal je kunst onvermijdelijk zijn weg de wereld in vinden. En zo weefde Aàdesokan, als de ingenieur die hij is, zijn visie als een rode draad door de wereld en naaide hij de samenwerking die hij voor ogen had over twee continenten aan elkaar. Hij nam contact op met zijn zielsvriend en kunstenaar Musa Ganiyy, die ook in Lagos woont en werkt en net als Al-Aàdesokan tekent en illustreert maar bijvoorbeeld ook unieke handgemaakte tie-dyestoffen maakt. Hij bracht hem in contact met zijn broer en dat bleek een match made in fabric heaven. De vier kunsthelden besloten dat de beste bestemming voor hun intercontinentale onderneming één en hetzelfde veelomvattende stuk moest zijn, dat al hun gedeelde passies en praktijken zou omvatten: een kimono.

 

Maar zoals het gezegde luidt, en dit geldt zelfs als je een kunstheld bent, is de reis zelf minstens zo belangrijk als het eindproduct. Of zoals Musa zegt: de grenzeloze verkenning van kunst en al het plezier dat je onderweg hebt, is immers wat de bestemming bepaalt. Aan belevingen kun je bovendien helemaal geen prijskaartje hangen, maar je kunt er wel helemaal in opgaan. Er is dus geen vaste route wanneer je wordt verwelkomd in de realiteit van iemand anders kunstervaring, of het nu in Kortrijk is, in Lagos of hier in deze tentoonstelling is. Het gaat er vooral om dat je vrij bent om te zijn om te gaan op gevoel. Laat dat de onderstroom zijn van alle kunstliefhebbers en kunstsuperhelden wereldwijd, zodat visies en kansen in elkaar overvloeien en alle kunstenaars de mogelijkheid krijgen om te creëren wat gecreëerd moet worden, waar dan ook.

 

Foto’s door Caecilia Rasch