Pink On the Spectrum

14 juli 2023

tot en met

27 augustus 2023
Sexyland World
Een brein en een gender dat zich niet aan de norm wil houden, dat gaat vaak samen. Zo divers als de queer gemeenschap is op het gebied van gender, zo is het dat ook op gebied van neurodiversiteit.

 

No Limits! Art Castle laat zien dat ook roze geen grenzen kent, in de nieuwe tentoonstelling ‘Pink on the spectrum’ van Alex Naber en ChelseaBoy. 

Alex Naber is een dichter, kunstenaar, schrijver en rapper met het syndroom van Down. Ze schreef scripts voor films en musicals, en het boek ‘Alex is een meisjesnaam’. ChelseaBoy is de drag-naam van multidisciplinair artiest Brian van der Heijden en onderzoekt onderwerpen als identiteit, gender en seksualiteit

Roze wordt nog steeds geassocieerd met vrouwelijkheid, en zoals vaak met dingen die met vrouwelijkheid geassocieerd worden, wordt er op neergekeken. Alex Naber en ChelseaBoy vieren juist deze kleur, in al haar tinten. Het is de kleur van flamingo’s, tongen, queer, punk, garnalen, barbie en kersenbloesem. Bescheiden zachtroze enerzijds en knetterend neon-pornoroze anderzijds zijn hun lievelings tinten. Dit contrast weerspiegelt ook de kunstenaars zelf, die zichzelf omschrijven als introvert, met een heel extraverte kant. In de studio werken ze soms uren rustig samen in stilte, maar kunnen ook all-out zijn in hun optredens. 

Sinds 2021 werken Alex en ChelseaBoy regelmatig samen. Het begon met de rap van Alex, gekleed in een knalroze jurk gemaakt in samenwerking met modeontwerper Hardeman, trad ze op in de Melkweg voor outsiderwear. Voor een tweede optreden deed ChelseaBoy haar haar en make-up. Later maken ze samen een video op het strand, gekleed in prinsessenjurken van Jacob Kok. Ze reizen naar Mexico, waar ze hun trans idolen ontmoeten en hun werk tentoonstellen. Voor ‘Pink on the spectrum’ maken ze een gedeeld universum. De roze draad in dit project is vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, te experimenteren wat dat zou kunnen zijn, het bevragen van normen en het loslaten van vooroordelen en verwachtingen.

Tijdens hun ontmoetingen toveren ze alles roze, ook elkaar. Want naast roze delen ze ook een passie voor drag. Drag is voor hen een instrument om een deel van zichzelf en elkaar te ontdekken. Zo heeft ChelseaBoy een fascinatie voor buitenaardse wezens en sciencefiction, daarin kan hen de ervaring van ‘er vroeger niet bij horen’ en ‘anders zijn’ onderzoeken. Ook Alex kende als Almeerse lesbische transvrouw met het syndroom van down tot voor kort weinig mensen die een andere genderervaring hebben in haar omgeving, en had behoefte aan meer mensen uit de queer- en transwereld om haar heen. ChelseaBoy heeft haar geholpen hierin, en andersom leert ChelseaBoy enorm veel van Alex’ moed en vertrouwen in het proces. In drag komen veel disciplines samen, zoals muziek, tekst, performance, styling en film. Deze vrijheid en veelzijdigheid past bij hun luchtige manier van samenwerken. Als ze elkaar in drag zetten lachen ze veel, zoals toen Alex ChelseaBoy tot Spongebob transformeerde, ‘omdat Brian en Spongebob allebei een vierkant hoofd hebben’. Dat is een andere roze draad, het ontzettende plezier wat ze samen hebben in het maakproces. 

Roze is gezellig en samen plezier hebben. Roze is rebels en subversief. Roze is eigengereid en zelfverzekerd. Al deze aspecten van het roze spectrum zijn vreselijk belangrijk. Juist nu anti-queer geluiden weer oplaaien en bijvoorbeeld de dragqueen voorlees dagen onder vuur liggen. Deze zomer gaan we allemaal roze, het is de tijd van ‘Barbie the Movie’ en ‘Pink on the spectrum’. Roze is de kleur die ons verbindt. Zoals Janelle Monáe zingt in het nummer “Pynk”, diep van binnen zijn we allemaal gewoon roze. 

 

Tekst: Susan Kooi

 

Kunstenaar Alex Naber en performance artiest ChelseaBoy werken op ons initiatief inmiddels al langere tijd samen. Zo exposeerden zij in december 2022 met ons in Mexico City. Voor Pink on the Spectrum ontwikkelden zij hun bestaande project PINK verder uit met verschillende kostuums, schilderijen, foto’s en een film in samenwerking met Willem Timmers. Het werk werd tijdens de opening met een spectaculaire performance geïntroduceerd.

De opening van Pink on the Spectrum in de club van Sexyland op 14 juli was een groot feest voor en door de neurodiverse queer gemeenschap. Hiervoor werkten we samen met Special Social Club en BODY, die gespecialiseerd zijn in clubavonden voor mensen met en zonder beperking. Met optredens van Alex Naber & ChelseaBoy, Mama Queen, Nina666, Joe Hendrix, Jonathan de Regt, Xtra, Clara Saito, Eli Express and Miss BB Bellyhood, Special Social Club met DJ Jess en MC Perez + DJ Bobo, BODY met DJ Lola Edo en DJ Diora. En een doorlopend optreden van Dakota Magdalen Mokhammad buiten op het terras.

We hadden een buitenexpositie van verschillende neurodiverse queer makers op het terras van Sexyland World, een speciale nacht van Super Queer Amsterdam en een aantal 1-daagse expositie met Saturday Guest Artists Brent Wiersma, Yinkz, Myrthe Kamoen, Michiel Teeuw en Latoyah Burlace.

Op vrijdag 28 juli vierden we niet alleen al onze diversiteit in gender en seksualiteit, maar ook alle verschillende manieren waarop onze breinen werken, en hoe deze kanten van ons samenkomen. De avond werd gepresenteerd door Aynouk Tan, met optredens en interviews met Bruin Parry en Simomo Bouj, Alex Naber en Chelseaboy, Shola Superstar, Stephen Tayo, Michiel Teeuw, Cosmia Absurd, Dakota Magdalen Mokhammad, Yinkz, BeBe en Kassange. Stephen Tayo had speciaal voor deze avond een eigen fotostudio in Sexyland waarin je je als bezoeker door hem kan laten fotograferen en Cosmia Absurd deed de hele avond tarrot kaart lezingen.