REMEMBER CULTURE – Saaber Bachir & Edouardo Della Faille

29 januari 2022

tot en met

10 maart 2022
Sexyland World
Van 29 januari tot 10 maart 2022 presenteerde No Limits! Art Castle Remember Culture, een poëtische één-werkshow van Saaber Bachir en Edouardo Della Faille. Door voor het eerst hun poëtische krachten te bundelen in een exclusief gemaakt videowerk, brachten de kunstenaars, die allebei bij Atelier Indigo in Brussel werken, een oprecht eerbetoon aan – en een krachtige boodschap over – vrijheid en de bijna heilige noodzaak van kunst en cultuur. Hier kon je kunst aanbidden zoals het hoort én de hele wereld over reizen terwijl je op dezelfde plek blijft. In de minishow werd de bezoeker meegezogen in een wereld waar je weer vrij kunt rennen als een wild paard, en terwijl je dat deed je grenzeloos alle kunst van de wereld kon absorberen.

De artistieke praktijk van Saaber Bachir neemt vele vormen aan. Van schilderkunst tot textiel, beeldhouwkunst en hiphop, Saaber is constant in onderzoek. Met een passie voor rap op de achtergrond schrijft Saaber gedichten en droomt hij ervan ooit zijn eigen cd uit te brengen.

Gepassioneerd door schilderkunst en mythologieën, keert hij steeds terug naar de figuur van de Mustang, het wilde paard incarnatie van vrijheid, evenals naar de slang, de ambivalente dierlijke grondlegger van meerdere overtuigingen. Zijn werken zijn als zijn totemdieren, gevuld met een vrijheid die niet te classificeren valt en die ze daarom zo bijzonder maakt. Door abstractie en figuratie te vermengen herleeft hij oude concepten en legt hij eenvoudige tegenstellingen naast zich neer om ons te herinneren aan hoe ze juist een aanvulling zijn.

 

Edouardo Della Faille heeft kunst gekozen om zijn geëngageerde standpunt over maatschappelijke kwesties die hem bezighouden te delen, zoals de maatschappelijke problemen die de COVID-19 epidemie aan het licht heeft gebracht. Isolatie, depressie, absurditeiten, belangenverstrengeling, politieke vaagheid, enzovoorts. Edouardo brengt zijn onderwerp echter in een verhalende vorm die op het eerste gezicht niet meteen zijn politieke gedachten prijsgeeft.

 

Remember Culture markeert de tweede keer dat hij dit geëngageerde onderwerp heeft proberen te benaderen door middel van poëzie, nooit met het doel om aan de kaak te stellen maar te verlichten. Zijn woorden moedigen ons aan om kunst en cultuur te beschouwen als een motor van verzoening en deel uit te maken van een groter, multidisciplinair streven dat hij aangaat, inclusief grote schilderijen waarmee kijkers die geblokkeerd zijn, beperkt in zijn bewegingen, kunnen vertrekken terwijl ze statisch blijven. Het werk van Edouardo is een ode aan reizen, aan vrijheid, aan beweging zelf. Alles door COVID-19 gemist moest worden.

 

Voor deze show vroeg No Limits! Art Castle beide kunstenaars om hun geschreven werken te combineren tot één audiovisueel werk, waarbij de inherente vrijheid die Saabers werk uitstraalt en het sterke verlangen om die vrijheid te koesteren en te behouden, zoals uitgedrukt in de woorden van Edouardo, samenkomen.

 

Over Atelier Indigo:

Atelier Indigo, gelanceerd in 2015, begeleidt nu een twintigtal neurodiverse kunstenaars, actief in beeldende kunst, performance en muziekworkshops.

De vereniging biedt hen een persoonlijke ruimte om hun praktijk te ontwikkelen, evenals een team van gekwalificeerde kunstenaars om hen te begeleiden en op te leiden. Het doel is om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en tegelijkertijd hun creaties te promoten, wanneer ze bereid zijn deel te nemen aan een cultureel en artistiek identificatieproces.

Indigo’s ambitie is om de kunstwereld (galeriehouders, verzamelaars, curatoren, media, instellingen) kennis te laten maken met deze kunstenaars en de werken die in haar gebouwen worden gecreëerd door middel van tentoonstellingen, concerten, performances… en om deze specifieke kunstenaars een professionele toekomst te bieden.

Deze benadering, die de antithese is van een eenvoudige bezigheid en los staat van elke therapeutische logica, is voor Indigo de beste manier om deze groep mensen te brengen wat helaas nog steeds vaak ontbreekt, namelijk een echte training. Afgezien van de handicap bezit deze groep namelijk gewoon gevoelige, artistieke en theoretische kwaliteiten die absoluut moeten worden gekoesterd om ze tot hun volle potentieel te brengen.